Devlet gazetesi China Daily’ye göre, uydunun otonom çalışabilmesi ve düşük yörüngede olması, internet kapsama alanındaki boşlukları daha etkili bir şekilde kapatmaya yardımcı olacak. Yeni teknolojinin 5G’den 50 kat daha hızlı olacağı ifade ediliyor.
Söz konusu uyduda kullanılan donanım ve yazılım teknolojilerinin Çin’de üretildiğini belirtelim. Cihaz bir başka 5G uydusuyla birlikte fırlatıldı. Çin’in bu fırlatması, bir sonraki nesil mobil ağın gelişimi için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
2030’dan itibaren yaygınlaşacak
6G ve 5G arasındaki fark uydu mimarisiyle başlıyor. Yeni nesil, birkaç bağlantı noktasını bir araya getirerek bir tür ağ oluşturuyor. Düşük yörünge, 1 milisaniyelik gecikme süresiyle gecikmelerin azaltılmasına yardımcı olacak.
6G ayrıca, paket kaybını en aza indirme, enerji kullanımını optimize etme ve cihazları daha verimli hale getirme amacıyla yapay zeka ile güçlendirilecek. Testler ve spesifikasyon tanımlamalarının 2028’de yapılmasıyla birlikte, 6G’nin dünya genelinde 2030’dan itibaren yaygınlaşmaya başlaması bekleniyor.